Parolă uitată?
N-ai un cont? Înregistrează-te

zone IT | hardware, software, jocuri

Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3

    Acasă » 2014 » Septembrie » 11 » G DATA: Uroburos compromite Ministerul de Externe din Belgia
    8:37 PM
    G DATA: Uroburos compromite Ministerul de Externe din Belgia

    Prezenta programului spyware Uroburos, care a fost descoperit de G DATA, in reteaua unui minister al unui stat UE, a fost dovedita pentru prima data. Saptamana trecuta a aparut un raport referitor la un atac cibernetic asupra Ministerului belgian de Externe. Jurnalistii de la ziarul belgian De Standaard au aflat dintr-o sursa apropiata de serviciile secrete ca programul de spionaj Uroburos a compromis reteaua institutiei guvernamentale. Expertii in securitate de la G DATA au emis atentionari in februarie 2014 despre acest program rootkit extrem de complex si avansat si au indicat potentialul pericol: “Uroburos este proiectat pentru a actiona in retele mari ce apartin companiilor private, autoritatilor statului, organizatiilor si institutelor de cercetare.”

    Ce s-a intamplat?

    In weekend, Ministerul de Externe belgian a confirmat ca a avut loc un atac cibernetic asupra retelei informatice, iar “informatii si documente cu privire la criza din Ucraina” au parut a fi sustrase din retea, conform ministrului belgian de externe, Didier Reynders. Atacul pare a fi avut loc in cursul saptamanii trecute. Nimic nu este cunoscut despre protagonistii atacului, cu exceptia faptului ca ar vorbi limba rusa.

    Informatiile publicate duc catre concluzia ca rootkit-ul Uroburos a fost utilizat in acest atac. Expertii G DATA au analizat programul spyware si au descoperit nivelul de complexitate tehnica al acestuia in februarie 2014.

    Informatii de baza despre Uroburos

    Rootkit-ul numit Uroburos, descoperit de G DATA, actioneaza autonom si se raspandeste independent in retelele infectate. Sunt atacate chiar si computerele care nu sunt conectate direct la Internet. In opinia G DATA, pentru a construi un astfel de program sunt necesare investitii subtantiale in personal si infractructura. Designul si nivelul ridicat de complexitate al malware-ului dau nastere, prin urmare, la ipoteza ca originile se trag dintr-un serviciu secret. Bazandu-se pe detaliile tehnice, precum nume de fisiere, criptare si comportament, s-a suspectat ca Uroburos ar putea proveni din aceeasi sursa care a lansat atacul cibernetic asupra SUA in 2008. Programul utilizat atunci s-a numit “Agent.BTZ”.

    Uroburos este un rootkit compus din doua dosare – un driver si un fisier de sistem virtual criptat. Atacatorii pot folosi acest malware pentru a prelua controlul asupra computerelor infectate, pentru a executa orice cod de program si pentru a-si acoperi actiunile efectuate. Uroburos este totodata capabil sa sustraga date si sa inregistreze traficul de date din retea. Structura modulara le permite atacatorilor sa dezvolte malware-ul prin adaugarea de noi functionalitati.

    Datorita acestei flexibilitati si a structurii modulare, G Data il considera a fi deosebit de avansat si de periculos.

     

    Analiza rootkit-ului Uroburos poate fi gasita pe G DATA SecurityBlog: https://blog.gdatasoftware.com/blog/page/1.html

     

    Sursa faravirusi.com

    Categorie: Virusi | Vizualizări: 393 | Adăugat de: djmario | Tag-uri: Uroburos compromite Ministerul de E, G Data | Rating: 5.0/5
    Total comentarii : 0
    avatar